Bewustwording en verbinding

Les voor volwassenen iedere woensdag van 20:00 tot 21:00 uur en zaterdag van 12:00 tot 13:00 onder leiding van Caroline. Iedereen welkom, ongeacht leeftijd of conditie. Wel vereist een constructieve instelling.

Aikido is een Japanse krijgskunst zonder competitie. Je leert je eigen bewustzijn en de verbinding met anderen te verbeteren. Je leert om op een harmonieuze manier te reageren op situaties waarin je in het nauw wordt gedreven. Aikido is strategisch en maakt gebruik van de kracht van de ander. Jijzelf leert te handelen vanuit eenheid van lichaam en geest. Doel is om op een harmonieuze wijze te reageren op een aanvallende handeling. Zowel autonoom, als assertief en dominant maar ook flexibel en meegaand, bij aikido leer je inzien wanneer welke houding het beste past om je grenzen te bewaken en jezelf ongeschonden uit een penibele situatie te redden. Aikido is zowel een fysiek als een mentaal trainingsmiddel, waarbij interactie met anderen, geven en nemen, samen onderzoeken centraal staat.

gratis proefles
AI-KI-DO
  • AI – harmonie
  • KI – energie
  • Do – de weg

Aikido komt oorspronkelijk uit Japan

Aikido komt uit Japan en is in de jaren 60 ontwikkeld door Morihei Ueshiba. In elke aikido-dojo hangt zijn portret. Voor en na de les buigen we uit respect naar zijn portret. Dit doen we zittend op de knieƫn. Ook bij iedere uitleg zitten we in seiza, de Japanse benaming hiervoor. We oefenen op blote voeten in keiko-gi, letterlijk oefen-pak. De meeste mensen kennen het als judo-pak. Een wit pak dat symboliseert dat we blanco zijn en open staan voor wat ons wordt geleerd. We spreken ook wel eens over de beginners-geest. Een houding die helpt om zonder al te veel vooroordelen nieuwe dingen te proberen. Hierbij proberen we vooral ook mild te zijn naar onszelf toe. De wil om het te proberen is waar het om gaat. Of je iets wel of niet kunt is ondergeschikt. Proberen de competitie mentaliteit los te laten, bepaalde verwachtingen van jezelf los te laten, ook dat maakt onderdeel uit van de aikidotraining.

samenwerken
Beginnen met aikido kan op iedere leeftijd

Bewegen, voelen, begrijpen

Aikido is een vorm van “embodied learning”, oftewel leren met je lichaam. Met aikidobewegingen leer je je bewust te worden van jezelf. Het doel bij aikido is om lichaam en geest als een geheel te laten bewegen. Dit doen we door te leren aarden en te gronden. Door bewust te ademen en te leren ontspannen in actie. Aikido heeft ook een meditatief karakter. Kortom, aikido biedt een totaalpakket aan trainingsdoelen en mogelijkheden voor persoonlijke ontwikkeling. In onze dojo oefenen we met mensen van alle leeftijden. Van twintigers tot senioren en alles ertussen in. Juist de verschillen maken een training interessant.

Trainingstijden 2022

  • woensdag 20:00 – 21:00 uur
  • zaterdag 12:00 – 13:00 uur
gratis proefles
aikido ook voor 65 plus