Aikido is voor mannen en vrouwen

Bewustwording en verbinding

Aikido is een Japanse krijgskunst zonder competitie. Je leert je eigen bewustzijn en de verbinding met anderen te verbeteren. In creatieve samenwerking en strijd leer je jezelf beschermen en op een vreedzame manier te reageren op momenten waarin je in het nauw wordt gedreven.

  • AI – harmonie
  • AIKI – ki in harmonie, waarbij ki energie betekent. Deze energie kan slaan op de energie van een persoon. Dan betekent aiki  dat je negatieve energie ombuigt en probeert te harmoniseren. Maar ki kan ook slaan op je lichaamsenergie en je denkenergie. Dan betekent aiki zoiets als het verenigen van je lichaam en je geest, en als een geheel handelen.
  • Do – pad of weg. Do slaat op het oefenen. Het jezelf trainen om in harmonie met jezelf en in harmonie met de ander te bewegen en te handelen. Een training die een heel leven lang kan duren.

Beginnen met aikido kan vandaag

Of je nu 6 bent of 60, beginnen met aikido kan vandaag. Het uitgangspunt is wie je nu bent. Vanuit daar gaan we op weg. Om ons meer bewust te worden van ons lijf en van onze reacties op stress-situaties. Dit doen we natuurlijk op een veilige en gecontroleerde manier. Geslacht, lengte, gewicht, leeftijd en conditie zijn allemaal ondergeschikt. We verwachten wel dat je bereid bent om iets te leren. Welkom als je al een budo-achtergrond hebt. Ook welkom als je al heel lang niet meer hebt gesport. We zijn allemaal ooit een keer begonnen. De meesten van ons zijn begonnen als volwassenen.

Aikido voor flexibiliteit en coƶrdinatieAikido komt oorspronkelijk uit Japan

Aikido komt uit Japan en is in de jaren 60 ontwikkeld door Morihei Ueshiba. In elke aikido-dojo hangt zijn portret. Voor en na de les buigen we uit respect naar zijn portret. Dit doen we zittend op de knieƫn. Ook bij iedere uitleg zitten we in seiza, de Japanse benaming hiervoor. We oefenen op blote voeten in keiko-gi, letterlijk oefen-pak. De meeste mensen kennen het als judo-pak. Een wit pak dat symboliseert dat we blanco zijn en open staan voor wat ons wordt geleerd. We spreken ook wel eens over de beginners-geest. Een houding die helpt om zonder al te veel vooroordelen nieuwe dingen te proberen. Hierbij proberen we vooral ook mild te zijn naar onszelf toe. De wil om het te proberen is waar het om gaat. Of je iets wel of niet kunt is ondergeschikt. Proberen de competitie mentaliteit los te laten, bepaalde verwachtingen van jezelf los te laten, ook dat maakt onderdeel uit van de aikidotraining.

Zoveel meer dan sport alleenBewegen, voelen, begrijpen

Aikido is een vorm van “embodied learning”, oftewel leren met je lichaam. Met aikidobewegingen leer je je bewust te worden van jezelf. Het doel bij aikido is om lichaam en geest als een geheel te laten bewegen. Dit doen we door te leren aarden en te gronden. Door bewust te ademen en te leren ontspannen in actie. Aikido heeft ook een meditatief karakter. Kortom, aikido biedt een totaalpakket aan trainingsdoelen en mogelijkheden voor persoonlijke ontwikkeling.

Wij nodigen je dan ook van harte uit om een keer een proefles bij ons te komen doen. Dat kan op de dinsdag van 19 tot 20 uur en op donderdag van 19:30 tot 21:00 uur. Op de dinsdag is er ook een zwaardles van 20 tot 20:30 waar je aan mee kunt doen.

gratis proefles

beginnen met aikido kan vandaag