Als je begint met aikido is alles nieuw. Soms denk je dat je het noooooit gaat leren. Je worstelt met de Japanse termen en vooral met je armen en voeten die niet lijken te doen wat je wilt. Maar dan, al na een paar weken, ga je patronen herkennen. We werken namelijk veel met herhalingen. Want dat is de enige manier dat je lichaam kan ontspannen. Als het bewegingen herkent. Door te oefenen in een ontspannen omgeving, met mensen die bereid zijn om samen te studeren, gaat je lichaam op den duur dan toch die bewegingen maken. 

En dan is het tijd voor je eerste examen, het zesde kyu examen. Dat houdt in dat je een tijdje bezig bent met aikido. Je hebt een pak aangeschaft. Je komt iedere week naar de les. Je kent de mensen van de groep. Die ene die jou altijd zo fijn helpt, en die andere waar je altijd bij in de lach schiet. Aikidoles is onderdeel geworden van je week. 

En dan mag je na een paar jaar opeens het derde kyu examen doen. Als je die haalt mag je de hakama gaan dragen. De traditionele broekrok die zo kenmerkend is voor het aikido. En waaraan je de gevorderden herkent. Van stuntelende beginner ben je opeens veranderd in iemand die kan bewegen. Die lekker kan bewegen. En die daarbij voor zichzelf en voor anderen kan zorgen. Die zich dus letterlijk lekker kan bewegen in het aikidowereldje.

Mooi om te zien hoe telkens weer nieuwe mensen binnenkomen in de dojo en dit proces doorlopen. Op zaterdag 18 november deden Nicolette en Kevin examen voor zesde kyu. Siska voor vijfde, Tessa voor vierde en Jim voor derde. Later die week deed ook Leslie zijn derde kyu examen. Allen van harte gefeliciteerd!

Op dinsdag 16 januari 2018 starten we weer met een beginnerscursus. Kom je mee stuntelen? 

beginners geslaagd

Tessa, Nicolette, Siska, Kevin en Jim