Stage Christian Tissier, 10 juni 2017 in Papendal
Door Sandra Hollander

Het was weer even geleden dat ik naar een stage van Christian Tissier ben geweest. Gelukkig kon ik met Pascal meerijden en zo het eerste deel van de weekendstage in Papendal meemaken. De rust op de parkeerplaats van het sportcentrum, daar waar de vogeltjes fluiten, verbleekte bij de grote internationale aanwezigheid op de mat. Al in de vrouwenkleedkamer was de grote opkomst te merken. Een van de dames merkte op dat ze dat een typisch ‘Christian Tissier- verschijnsel’ vindt, omdat hij technisch goed kan uitleggen en het daardoor niet om de spierballen gaat.

De opening zette de toon voor het eerste stage deel: aandacht voor het maken van contact en de rol daarin van uke. Zonder specifieke aanval was de opdracht de handen te kruisen en – tori sturend en uke volgend – het contact te handhaven. Daarna volgde tenkan technieken met kotegaeshi en irimi nage. Christian legde de nadruk op het opbouwen van een goede structuur, voordat je een applicatie op een basisvorm overweegt. Hij liet bij katatedori irimi nage – de directe vorm – een opvallend efficiënte heupwissel zien waarbij je als tori na de tenkan in de richting van de aanval opent, het contactpunt constant houdt terwijl je van richting verandert en dan de nage inzet.

Wat ik enorm kon waarderen was dat hij vele verschillende ukes voor de klas riep, van zwaargevorderd tot beginners zonder hakama. Dat deed hij ook in de lesmomenten die altijd ontstaan tijdens het oefenen. Zo krijgt een groot aantal aikidoka’s de kans om de oefening zelf te ervaren met de Shihan. Ik had ook mij allereerste dertig seconden moment als uke van Christian. Te kort voor een foto, maar Caroline kan het als getuige navertellen.

Ik vond het een opvallend ontspannen stage. Het was niet te druk om te kunnen bewegen en er was onderling aandacht voor het veilig ukemi maken. Dat had ongetwijfeld ook relatie met het grote aandeel vergevorderde aikidoka’s dat aanwezig was. Wat ik zelf erg leuk vind aan een stage als deze is dat ook de ‘YouTube aikidoka’s’ daar live rondlopen, Bodo Rödel bijvoorbeeld. Terug in de auto waren Pascal en ik het erover eens dat we een inspirerende stage hebben mogen meemaken.

Team Aikido Alphen met Christian Tissier Shihan, Papendal, 11 juni 2017

Team Aikido Alphen met Christian Tissier Shihan, Papendal, 11 juni 2017